Terug naar De Oostenrijkse Pinscher

Rasomschrijving

LAND VAN HERKOMST:

Oostenrijk

 

OORSPRONKELIJK GEBRUIKSDOEL:

Ongedierteverdelger (ratten en muizen), erf- en waakhond, gezelschapshond.

 

AARD:

Opmerkzaam, intelligent, lief, moedig, temperamentvol, sportief, waakzaam, volgzaam en aanhankelijk.

 

SOCIALE AANLEG:

Van nature is de Oostenrijkse Pinscher wat wantrouwig tegenover vreemden, voortkomend uit zijn oorspronkelijke gebruiksdoel. Maar met een goede socialisering van jongs af aan, is hij erg aanhankelijk en vriendelijk, ook tegenover vreemden. Er zijn zelfs Oostenrijkse Pinschers die ingezet worden als therapiehond.

De Oostenrijkse Pinscher hecht zich sterk aan het gezin waar hij deel van uitmaakt. Hij wordt daarom ook graag bij gezinsactiviteiten betrokken en zit niet graag in zijn eentje buiten. Maar aan de andere kant kan hem ook prima geleerd worden om alleen thuis te blijven.
Als de Oostenrijkse Pinscher met kinderen opgegroeid is, hecht hij zich ook sterk aan hen. Hij zal hen ten alle tijden willen beschermen.
Voor een leven in stedelijk gebied is de Oostenrijke Pinscher minder geschikt, vanwege zijn lust tot blaffen. Maar met een goede en consequente opvoeding, is dit blaffen goed te beperken.
Soms kan hij wat dominant zijn ten opzichte van andere honden. Met katten en andere huisdieren zijn er normaal gesproken – mits gewenning vanaf jonge leeftijd – geen problemen.

 

OPVOEDING:

De Oostenrijkse Pinscher heeft een strakke, maar liefdevolle opvoeding nodig. Hij heeft een baas nodig die hem duidelijk en rustig bijbrengt wat er van hem verwacht wordt. Consequentie is een vereiste. Dit maakt het ras niet voor iedereen geschikt als beginnershond. De Oostenrijkse Pinscher is in bepaalde mate zelfstandig en beschikt over een probleemoplossend vermogen. Hij is bijzonder intelligent en leergierig en is hierdoor een erg snelle leerling. Een valkuil van deze intelligentie kan zijn dat hij er misbruik van maakt. Het is aan het baasje om dit tijdig op te merken.

 

BEWEGING:

De ideale leefomgeving voor een Oostenrijkse Pinscher is op het platteland, waar hij op eigen terrein (erf of tuin) in zijn eigen bewegingsbehoefte kan voorzien. Wanneer de Oostenrijkse Pinscher in een andere leefomgeving gehouden wordt, is het van belang dat hij regelmatig meegenomen wordt voor een lange wandeling. Dit is tevens goed voor zijn socialisatie en ontwikkeling. De Oostenrijkse Pinscher is ook erg sportief, en doet het goed in sporten zoals behendigheid (agility), flyball, frisbee en treibball.

Artax2 Nala sneeuw Kiki

 

VACHTVERZORGING:

De Oostenrijkse Pinscher stelt geen hoge eisen aan vachtverzorging. Zo nu en dan een borstelbeurt om de losse haren te verwijderen is al voldoende.