De Oostenrijkse Pinscher

De Oostenrijkse Pinscher is een erkend ras (FCI nr. 64) behorende tot rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden. Het is een zeldzaam ras dat beetje bij beetje bekender wordt. Voordat u besluit een Oostenrijkse Pinscher te nemen, is het verstandig u eerst goed in te lezen over het ras! Op deze website staat een uitgebreide omschrijving van het ras.

Logo OP

Rasomschrijving

LAND VAN HERKOMST: Oostenrijk   OORSPRONKELIJK GEBRUIKSDOEL: Ongedierteverdelger (ratten en muizen), erf- en waakhond, gezelschapshond.   AARD: Opmerkzaam, intelligent, lief, moedig, temperamentvol, sportief, waakzaam, volgzaam en aanhankelijk.   SOCIALE AANLEG: Van nature is de Oostenrijkse Pinscher wat wantrouwig tegenover vreemden, voortkomend uit zijn oorspronkelijke gebruiksdoel. Maar met een goede socialisering van jongs af aan, is …

Uiterlijke Kenmerken

ALGEMEEN TOTAALBEELD: De Oostenrijkse Pinscher is een middelgrote, stevige hond met een opgewekte en pientere gezichtsuitdrukking.   GROOTTE: Reuen: 44 – 50 cm Teven: 42 – 48 cm   GEWICHT: 15 – 22 kg   VACHT: Dekhaar met ondervacht. De vacht is kort tot middellang. In het Oostenrijkse Pinscher ras komen veel verschillende kleurslagen voor: …

Herkomst

De Oostenrijkse kortharige Pinscher stamt af van de oorspronkelijke Pinschers, honden die voornamelijk op boerderijen te vinden waren als waakhond en verdelger van muizen en ratten. Van alle verschillende Pinscher-rassen, staat de Oostenrijkse kortharige Pinscher nog het dichtst bij het oorspronkelijke Pinschertype. Vanaf 1921 is men het ras bewust zuiver gaan fokken, onder meer door …

Fokreglement

HET NEDERLANDS FOKREGLEMENT Volgens het Nederlands fokreglement voor de Oostenrijkse Pinscher, moet een hond aan verschillende eisen voldoen voordat hij of zij voor de fok ingezet mag worden. Voor een teef geldt het volgende. De voornaamste gezondheidsregel is een Onderzoek Heup Dysplasie (HD). Honden met als resultaat HD-A en HD-B worden goedgekeurd voor de fok. …